Wednesday, 11 January 2017

Minister in a hurry, Tok Nan.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ 

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 
الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم 
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 
اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ 
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ



Deepest condolences to the bereaved family. 

Yesterday, people start to post statues on Facebook hoping that the rumors spread by Netizen is incorrect information. This shows that Malaysian especially Sarawakian is not ready yet to lose this guy which they strongly believe will make Sarawak better. 

During an interview with Bernama when he wins Sarawak state election, he said that he was very sick three years ago at the National Heart Institute in Kuala Lumpur. That was the time that he thought that he was going. But Allah give him a little more time to continue his life and even win the Sarawak state election on 2015. He knew that he was in poor health and he must hurry in making Sarawak better and fight for people. 

Thats how Tok Nan sacrificed himself for the sake of Sarawak State and the people. 

Who is actually this Tok Nan? 
Tok Nan's full name was Datuk Patinggi Tan Sri Datuk Amar Haji Adenan bin Satem. He was the fifth Chief Minister of Sarawak and officially took the oath at Astana on 28 February 2014. As a chief minister, he clashed with federal government from time to time despite his party being part of the ruling federal coalition. He spoke openly about strengthening Sarawak's autonomy and called for higher state's share of petroleum royalty, much to the consternation of Putrajaya and the national oil company Petronas. Among other issues he disagreed with the federal government included official recognition for Chinese education certificate.

He always remind Sarawakian to be firm about their right. 
He insisted to build that so called Pan Borneo Highway of Sarawak taht will expand Sarawak's economy and raise living standard. 
Personally, Im really happy when media announce that Sarawak will have their highway that will connect every town in a quicker time. Only Sarawakian knows how hard it is to have a journey all around Sarawak, Itr will take one day and one night to travel from en to end of Sarawak. Its very tiring!

Same goes to oil and gas. Eventhough Sarawak have a share. he reminded that Sarawak could have a better share. He questioned the Petroleum Act and Petroleum Development Act. This is part of the on going negotition that made by Tok Nan.

It will take a little time because the issues are complicated. Now that Tok Nan gone, i am so worried what will happen to Sarawak next. 

Anyway, Thank You Tok Nan. T_T

Tuesday, 10 January 2017

Congratulation Faiz Subri!

Assalamualaikum and hello everyone. 

Yes, this blog have been neglected for a very long time due to lack of idea and had no topic to write. Its not that i don't even open this website try to post anything. 
I do try to write something but end up only with a draft. 

I am not an expert to write in English but I make this blog as my medium to practice. Well, practice make perfect.

This recent weeks, i learn how to actively blogging and how to find idea to write a post. Then, one of the articles that i have read said that as a blogger we need to alert with any recent issues. Write any thoughts or any views on that issue. 

Posting about recent issues not only gives you an idea on what to write. But it is also increase your blog traffic. 

So, here I am, write up about Faiz Subri. 
The first Malaysian footballer that awarded the PUSKAS FIFA AWARD. 

So, who is actually this Faiz Subri? 
He is a footballer who plays as an attacking midfielder for Penang FA. Honestly, I never heard his name before, since i never interested in any sports especially football game. But he is getting well known for his free kick goal which is 'physics defying flight'. His video became viral with over 2 million viewers and his name have been mentioned by almost all Malaysian social media users. He is a married guy to Norzawanis Hashim which is also 29 years old and blessed with two children, Akif Fayyadh and Muhammad Aqil Zayyan. Even his wif, 

Faiz Subri shows his interest in football since he was eight and used to play football among the paddy fields in his village. His dream was half fulfilled when he was selected to represent Kedah in President Cup at the age of 18. He then switched to play for a Perlis club side and represented Perlis in Piala Emas Raja-Raja 2009 before he moved to play with Perlis in early 2010. Then he signed one year contract with T-Team in 2012 season. 

A year after that, he left T-Team and signed a contract with Malaysia Super League top club where he score one goal against Vietnamese football club in the AFC Cup group stage match. A year later he joined Terengganu FA and in 2015 he moved again to Penang FA. He helped Penang to earn second place in 2015 Malaysia Premier League, and the team promoted to the 2016 Malaysian Super League. 

So in this Malaysian Super League , Faiz Subri scored an incredible free kick that went viral on social media and nominated the international award for the best goal of the year, Fifa Puskas Award. 

But, sadly Malaysian  is still Malaysian. Not even consider that everyone cannot be perfect on every side. Instead of being proud, some of Malaysian making fun of how bad his English that he use on his speech. Never cross in my mind to criticized him. Why? Because i think his wins and achievements do the talking. His glory is worth more than any English we know that he doesn't know. We did nothing to make the nation proud but this guy is now a world icon by his ability. 

So i think this is enough for today. 
For the next post, ill write about an earthquake that happen yesterday aroung 2pm Malaysia's time. 

p/s : any incorrect fact regarding Faiz Subri or serious grammar mistakes in this post, please kindly email alizanuraini@gmail.com. Ill correct them as soon as possible. 


Sunday, 4 December 2016

109 patah kata.




Jujurkah aku dengan hati?
Satu cara aku menilai diri aku jujur dengan hati ataupun tidak adalah melalui penulisan.

Kadang-kadang cemburu, dan terlalu cemburu pada orang-orang yang senang sahaja melemparkan rasa amarah, rasa takut, rasa cinta, rasa benci dan jutaan jenis rasa lagi. 

Bebas.
Ya, mereka bebas. 

Bila pandang diri sendiri, amatlah takut untuk meluahkan apa yang dirasakan sebenar-benarnya  oleh hati. Kalau dituliskan untuk bacaan umum, takut akan jadi kontroversi. Takut ada yang tersakit hati, Atau takut terkena pada orang yang tak sepatutnya.

Kalau ditulis dalam diari,
takut satu hari nanti,
bila dah dewasa,
belek muka surat terdahulu,
lalu mengeji diri sendiri. 

Semua tertahan-tahan. tidak bebas seperti yang lainnya. Takut-takut. 


Saturday, 17 September 2016

Main Character





Nearly forgot how to write.
Nearly forgot the existence of this blog.

But I end up logging in to this web since nobody want to listen my rant. 

Life was hard. Really.
And life way to be harder when your parent having a separate life. And you need to be the one that stand up for your siblings. Forgetting about yourself. Forgetting about pursuing any 'normal' way of studies. And forgetting about getting a better job out of your hometown for the sake of your lil siblings. 

And I was the main character in the above situation. Shit.


Monday, 18 January 2016

19 days passed since it started.





Honestly, a piece of me was not ready yet to face 2016.
But its already 19 days passed since it started. 

Back then, when my housemate and I celebrating and welcoming 2015, I thought  starting a new year will be the best thing ever to leave all the miserable things behind. I thought it will be so good as i imagined -- but no, it all scattered. 

Since that, it is nightmare to welcome a new year. No fireworks. No pizza. And no softdrink. All I did just locked myself in a room with a piece of paper and pen. I jotted down everything that I want in 2016. Everything I dont wanna lose. And everything that I want to rebuild. 

For this 19 days pass, 
Everything was just fine even it is not as well as I have planned.
I got one jobe interview to attend, and many job application to be send. 
I hope before this Mac, I can get a job. 

But still, I am scare to death to welcome a new day. 

Thursday, 4 December 2014

Nota untuk keluarga masa depan.

Semua orang terutama remaja yang baru menuju ke alam dewasa punya mimpi untuk mencipta sebuah family yang happily ever after. Yang penuh dengan perancangan sweet moment. Termasuk aku. There's a lot yang aku inginkan dalam keluarga masa depan aku. Tapi, sejauh manapun kita merancang untuk berbahagia dan mencipta suasana yang nyaman untuk bakal pasangan, kita mungkin akan lupa bila keluarga itu sudah dibina. Angan-angan itu mesti akan jauh dilupakan kerana tanggungjawab yang banyak nantinya. So, aku harap nota yang aku buat ni, aku boleh buka bila aku rasa penat dalam rumah tangga nanti dan ingat balik macam mana keluarga impian aku. Dan aku akan terus bangun untuk terus warnai rumah tangga. Okay, mungkin ini bakal akan terlebih gula, tapi, hakikatnya, bila kita tua, penat dengan kerjaya, penat dengan kewangan, kita akan lupakan dan abaikan impian kita. Kalau kita lupakan impian kita tu, kita pun akan musnahkan impian anak-anak kita yang tentu mahukan keluarga bahagia.

1) Jangan bergaduh depan anak-anak.
Okay benda ini termasuk dalam benda yang sangat penting dalam keluarga masa depan aku. Ini prinsip terpenting dalam hidup aku sebagai isteri nanti. Mustahil dalam hidup berpasangan tidak ada konflik langsung terutama kewangan.Tapi aku minta sangat pada Tuhan, supaya ingat satu benda ini walau semarah manapun aku pada bakal suami aku. 

2) Befriend to my kids
Ini pun benda terpenting dalam prisip keibuan aku. Aku seboleh-bolehnya mahu ambil tahu semua tentang anak-anak dan takkan biarkan dorang mengasingkan diri dan rasa lebih comfort dengan orang lain. Kalau boleh, aku takkan mohonkan anak nanti dalam sekolah berasrama penuh. Well, its a good thing actually masuk dalam sekolah high standard macam tu. But for me, its not. I remember sekolah aku yang terlalu jauh tu yang buat aku lebih selesa hidup sendiri. Its good to be independent tapi, jangan sampai anak kita satu hari nanti lebih selesa hidup sendiri. 

3) Home sweet home.
Semua kenal dengan ayat ni. Yes, ayat ini typical digunakan oleh orang yang homesick yang dalam perjalanan pulang ke kampung halaman. :) Well one of my dream is aku nak gantung ayat ni depan pintu rumah aku. Okay, impian ini taklah besar mana pun di mata semua orang. Tapi di mata aku itu sangat besar :)))

4) Sinki khas untuk berus gigi sama-sama setiap pagi.
Lol. Ini aku dapat idea masa tengok cerita full house. Cakaplah apapun yang idea ni childish atau whatsoever. Aku still nak jalankan :p

5) Selalu berkumpul di satu ruang
Well untuk orang yang impikan satu rumah yang warmth macam aku, avoided rumah dua tingkat. Sebab rumah dua tingkat akan buat anak kita lebih mahukan privasi untuk berkurung dalam bilik. ku tak nak anak aku nanti seorang yang pemendam. dan berkurung dalam bilik sahaja. 

6) Travel once a year. Picnic once a month.
Okay ini sebenarnya bukanlah satu kemestian Ikutlah kemampuan :) Tapi ini impian aku. Aku tak nak suami, anak-anak stress dan lepaskan stress di rumah. Travel picnic ataupun ambil angin kat luar boleh lepaskan stress dengan cara yang sangat positif. MUngkinlah ada sesetengah orang yang akan cakap perabih duit ja jalan-jalan ni. But for me its not. Its kinda a therapy untuk sebuah family dan boleh rapatkan hubungan.

7) Faham situasi suami. Sabar. Jangan ego.
Okay, ini benda basic. Dan aku sendiri pun tak mampu untuk janji pada diri sendiri yang aku boleh faham dn sabar dengan bakal pasangan aku. Tapi, aliza, if you open this entry again maybe 5 to 6 years later ingat yang family bukan untuk kebahagiaan kita dan pasangan kita. Tapi kebahagiaan anak. Sejauh manapun pasangan kita itu menyakitkan hati, try dan kalau dah exhausted sangat paksa diri untuk faham, sabar dan cuba take something easily, settle dengan bijak dan jangan ego untuk memaafkan demi anak-anak. Keluarga ni adalah kebahagiaan anak-anak. Bukan kebahagiaan kita dan pasangan. Kalau boleh, janji, dont make your kids shed tears because of their parent.

8 dan seterusnya)
please add your dream dan kita share untuk kebaikan bersama. huhu. 

Well, sorry to tag you this. huhuhu. :)

Friday, 12 September 2014

Bittersweet.

My hope.
For us.



Saya nak jadi perempuan tu,
Perempuan yang selalu lupa dekat mana dia letak barang
Cuak tak tentu pasal bila dapat tahu awak demam
Salahkan batu kalau tiba-tiba tersadung depan awak
Lap peluh dekat dahi awak dengan kain lap meja
Menipu masa main monopoly dan buat-buat ketawa kalau awak buat lawak bodoh
Kalahkan awak dalam 21 Questions Game
Melayan awak yang menggedik-gedik
Buat muka bersalah masa awak marah
Tarik rambut awak bila-bila awak taknak mengalah
Fikir kenapa hanya ada sepuluh jenis nombor sama-sama
Pura-pura tidur bila nampak awak datang
Lumba basikal roda tiga turun bukit terjun longkang
Paksa awak makan telur dadar masin
Berlagak comel depan kawan-kawan awak
Senyum lebar bila awak cemburu
Berjaga malam tunggu awak telefon sehari seminggu
Ingatkan awak baca doa bila bangun tidur
Cebik bibir bila awak cakap awak rindu
Rasa seram sejuk pertama kali salam mami awak
Email good luck cardssss sepanjang minggu exam awak
Cipta puisi untuk awak seorang
Nak awak ada dekat dengan saya masa saya sedih
Kalau boleh, saya nak tua sama-sama dengan awak
Terima awak seadanya
Saya nak jadi perempuan tu
Perempuan yang biasa-biasa saja tapi cuba untuk jadi sempurna di mata awak
Perempuan yang cuai dan lurus bendul
Yang sentiasa gembirakan dan tenangkan hati awak
Sentiasa redha terima baik dan buruk awak
Sentiasa mengharapkan restu dan keberkatan untuk awak dan saya
Perempuan yang juga kawan paling terbaik awak pernah ada
Yang memberikan sebahagian besar hati saya pada awak
Perempuan yang baik untuk awak
Bukan sekadar menyenangkan malah juga menyusahkan awak.

- Versus -

He said;
Saya nak jadi lelaki tu
Lelaki yang garu kepala bila buat salah
Gelabah belikan handyplast kalau tangan awak luka
Payungkan awak dengan tangan masa redah hujan
Angkat kipas kedai mamak untuk sejukkan awak bila matahari terik
Main tekasilangkata merepek dan buat lawak bodoh semata-mata nak tengok awak ketawa
Lawan tahan pejam mata, melayan awak yang mengada-ngada
Buat-buat garang kalau awak degil
Cubit hidung awak bila-bila awak nakal
Fikirkan huruf apa lepas Z sama-sama
Pura-pura merajuk masa awak konon jual mahal
Bawa pusing roundabout tujuh lapan kali dengan vespa kesayangan saya
Sabotaj telur dadar awak dengan garam
Asingkan udang dalam mee goreng awak
Berlagak macho depan kawan-kawan awak
Ketawa bila awak cemburu
Telefon setiap 30 minit sekali walaupun cakap tak sampai 5 minit
Ingatkan awak baca doa sebelum tidur
Angkat kening bila awak cakap awak rindu
Menggigil kali pertama jumpa mak ayah awak
Tak tidur malam untuk kejut awak bangun study
Nyanyikan lagu untuk awak seorang. Ada dekat dengan awak masa awak sedih
Kalau boleh, saya nak duduk sebelah awak masa ajal tiba
Terima awak seadanya
Saya nak jadi lelaki tu
Lelaki yang banyak kekurangan dan tak pernah sempurna
Lelaki yang naif dan selalu menangis
Yang sentiasa jaga dan lindungi awak
Sentiasa berusaha memenangi hati awak
Sentiasa mengharapkan restu dan keberkatan untuk awak dan saya
Lelaki yang juga kawan paling terhebat awak pernah ada
Yang memiliki sebahagian besar hati awak
Lelaki yang awak senangi
Bukan sekadar sayang tapi juga yang awak benci.