Wednesday, 14 March 2012

soal hati-bicara tentang cinta

bismillah.


as requested by somebody and i would like to volunteer myself to write about this .
Its really happen among us.
when people keep chasing for human love instead of Allah's .

-Its normal nowadays .
-Well, its a trend.
-Ah, so out to date someone who did not have any boyfriend or girlfriend.
-It would be okay as long as we follow the rule. Couple Islamic would be okay.

you can check it here .
ok . berhenti berbahasa orang putih .
sungguhlah aku tidak mahir .


bicara soal hati dan cinta ini memang sulit.
sulit sesulit kertas peperiksaan SPM (mode takut tunggu result)


kenapa mesti couple?



a) kesunyian?


-i have found the same reason among girls and guys that in a relationship or hoping for a relationship. LONELY? kita orang Islam dan kita bukannya barat . dan kita seharusnya percaya pada Al-Quran. kenapa kita mesti berasa sunyi dan kenapa mesti kapel itu yang mampu menghapuskan rasa sunyi ? bukankah AlQuran itu telah jelas menyatakan :
"Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram hanya dengan mengingat Allah.. Ingatlah, dengan hanya mengingati Allah, hati menjadi tenteram"
Surah Al-Ra'd : 28

kenapa jiwa anda selalu sunyi ? fikirlah dan renugkanlah.. ke mana ibadat kita? ke mana amal kita?
ke mana fardhu ain kita?  ke mana ingatan kita untuk mengingati Allah yang menciptakan kita ? ke mana semuanya? lari meninggalkan anda? tahukah anda dengan semua ini barulah jiwa anda akan terisi dan tahukah anda tanpa semua ini jiwa anda akan kosong?

tiadanya ibadat yang sempurna, tiadanya amal , tiadanya fardhu ain, tiadanya masa untuk mengingati Allah .. itu yang buat jiwa kita kosong dan kita kesepian . Sungguhlah kita menganiaya diri sendiri .

b) perlu kasih sayang
-mungkin kesilapan ibu bapa jugak satu reason kenapa couple-couple ini berlaku luas. ibu bapa tak prihatin. anak kekurangan kasih sayang sehingga mencari kasih sayang di luar .



tapi sesungguhnya itu bukanlah satu alasan yang tepat .
bukankah redha Illahi itu lebih syahdu untuk dirasai kerana cintaNya menyentuh hati .

aku petik kata seseorang .

"Allah sayang kita tanpa syarat"


 Sungguh kita kejam. Allah yang menyayangi kita tanpa syarat kita belakangkan untuk merebut cinta seorang manusia yang kononnya menerima kita seadanya tapi di pertengahan jalan, dia mula komplen sini sana.

c)booking dia untuk dijadikan isteri di kemudian hari.
-gelak . tapi seriosly , tolong jangan gelak .
orang tak selalu mentionkan alasan ni. tapi seriously , tanpa ayat , kita boleh tengok remaja sekarang kebanyakan couple sebabkan ni. sungguh jauh pemikiran kita kan ?

kalau nak nikah sekarang tak ada masalah . malah syaitan akan menagis melihat remaja yang kahwin awal.
tapi , perlukah ada perkataan booking ?
what mean by that , BOOKING?

berhubungan dahulu , 10 atau 15 tahun kemudian baru nikah ?
sedangkan orang couple hari ini esok dah boleh zina , apatah lagi dalam masa sepanjang ini ?
renungkanlah sahabatku .

"Rasulullah SAW bersabda: “Kedua mata dapat berzina, dan zina keduanya adalah melihat. Kedua telinga dapat berzina, dan zina keduanya adalah mendengar. Lidah zinanya dengan bicara. Tangan zinanya dengan menyentuh. Kaki zinanya dengan melangkah. Hati zinanya dengan berhasrat dan menginginkan. Dan kemaluan akan membenarkan atau mendustakannya.” (H.R. Muslim)"

harap jelas.

e)out to date lah single nih, mcm tak laku .
-kenapa people senang sangat cakap orang single tak laku ?
ehem ehem . aku bukan nak marah sebab diri aku sendiri single .
bukannya tak laku , MasyaAllah . kita semua ciptaan Allah dan kita semua berharga .

siapa kita untuk menyatakan ciptaan Allah itu tidak laku ?
MasyaAllah .


mustahil orang yang single itu tiada seorang pun yang pernah membawanya kepada satu perhubungan right ?
tapi, dia mesti menolak untuk melindungi dirinya sendiri .

dan aku sendiri , aku akan sedih apabila ada orang yang cuba untuk mendekati .
kerana apa ?
kerana aku telah melemahkan iman mereka .
sungguh aku terasa hina kerana melemahkan iman seseorang .


maaf , aku rasa mungkin sampai di sini sahaja aku mampu memerah otak memikirkan segala point bagai nak rak,
tapi ini sahaja yang aku mampu. maaf jika ada kekurangan dan sungguh aku mengharapkan pandangan orang lain juga.

dan ...


LIHATLAH PADA APA YANG DISAMPAIKAN BUKAN SIAPA PEYAMPAINYA .


p/s : jika anda menyukai seseorang , simpanlah itu ... dan berdoalah
        kerana , bukankah apa yang tidak tersentuh oleh tangan itu dapat disentuh dengan doa ?


Allahualam  :')

 

1 comment:

Uqba Na'ilah said...

Syukran. Saya berdoa dan akan sentiasa berdoa untuk mendapatkan suami yang soleh. Ya Allah, janganlah aku melemahkan iman seseorang lelaki yang belum HALAL untukku. Sesungguhnya jika kau biarkan dia tersungkur dicedera rindu, biarlah setelah dia menjadi milikku secara HALAL dan diredhai mu.

Semoga diriku sentiasa dalam rahmatMu ya Rabb..Amin =)