Monday, 7 May 2012

Tak dapat UPU? Moga bermanfaat.

bismillah.

:)
Saya tak dapat upu.

what with that face?
simpati?

ha ha.
Nak cakap tak ada rezeki, Bagi saya Allah dah bagi dah banyak rezeki pada saya.
Tak payah nak cakap tak ada rezeki. Rezeki itu sentiasa ada. Tapi tempatnya sahaja berbeza.
Mungkin rezeki tempat lain.

Tapi, Iman dalam diri hanya senipis kulit bawang.
Menangis?

Bunyi cengkerik.
Malas nak jawab.

Dan Allah jualah yang mengilhamkan saya untuk membuka Surah Insyirah.
Iya. Surah pemujuk.

Dan pada ayat kelima yang bermaksud..

"Dan di sebalik kesulitan itu ada kemudahan."

Subhanallah.
Tersentuh.
Touched.

Mungkin disebalik kesulitan saya untuk masuk mana-mana IPTA,
Mungkin saya dipermudahkan untuk mengharungi matriks , ye dak?

Dan..
Allah nak jaga saya.
Dia masih tak nak saya berdikari sangat-sangat dekat mana-mana Universiti yang tentunya over the sea. I mean, Semenanjung.
Mana lah tahu, di sana saya akan terjebak dengan apa-apa hal yang buruk.
Dan, sebab itulah.. Allah masih nak saya sambung di matriks Labuan.
Masih kira dekat dengan pemerhatian parents.

Bukan untuk yang masuk matriks sahaja. Malah form six juga.

Maka benarlah ayat 2 : 216

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, Dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu tetapi ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."


Touched sekali lagi.
Terus terang, saya tak berapa suka nak masuk matriks, tapi mungkin, ia baik untuk saya.
Dan saya juga amat suka untuk masuk IPTA, tetapi mungkin ia buruk bagi saya.


Dan maka dengan itu, redha dengan kehendak Illahi.
Seka air mata. Tarik nafas dalam-dalam. Ambil kekuatan.
katakan.. "Aturan Allah itu perfect. Tak usah ragu. Yakin!"

Ya. Liza yakin!
Allahualam.


p/s : Thanks for your concern and advice anyway.
Eza- for you :)
Tini-sanggup call lagi tanya ok ke tak.
Khaty-yang sedarkan jangan berat sebelah jika mahu buat istikharah. Lepas dulu.
Raihana-orang first yang nampak air mata.
Emmy-orang first gosok bahu.
Husni-kata semangat itu sungguh bermakna.
Iman-Thanks ya.
Uqba-
Hafizatul-Orang yang check kan.
Zulizah-Dia tegur, tapi maaf, tak terlayan.
Noe dan Amal-Mereka pun tegur dan maaf jugak tak terlayan
Akmalina dan Amalina Meramit-Hai, kita jumpa di matriks ya.
Syarifah Adza-Maaf, mungkin saya agak menyusahkan. Maaf ye ukhti.
Wan Nurul Firdaus-Thanks jugak sebab tanya. Kadang- pertanyaan boleh buat kita jadi gagah dengan jawapan.
Nizzah-Thanks ukhti!
Aisyah, zunny, sab-Thanks tanya!

Rainfall, and im waiting for the rainbow :)




1 comment:

Siti Salwah Jamii said...

adik..akak dulu masa tahun 2010 pon tak dapat upu...sama je situasi kite..rasa sedih sangat...matriks n politeknik dapat...sedih sangat...sebab terlalu mengharap u..then masuk politeknik,,,amek course akauntasi,,,pg la dgn satu harapan yang menggunung dgn di iringan doa parent...sangat sukar bawak akaun..TAK DE BASIC ACC...akak teruskan gak perjuangan,,,,agak sakit permulaan nya...tp Alhamdulilah,,,sekarang dah semester 4,,,lagi setahun adik,,,InsyaAllah,,,akk dpt dip in accauntacy...sapa sangka,,,dgn doa parent,,,akak blh bwk akaun n blaja kat poly...blaja elok2 kat metrik labuan..ok,,:)